Akademia Piwowarstwa

podyplomowe2 SEMESTRY

Partner merytoryczny

Cel studiów

W ostatnich latach w Polsce nastąpił nagły rozwój branży browarniczej. Obserwujemy stale powiększającą się ilość browarów, zwłaszcza średnich i bardzo małych tzw. minibrowarów. Celem studiów jest przekazanie wiedzy o funkcjonowaniu i technologiach stosowanych w takich zakładach produkcyjnych. Stały wzrost zainteresowania piwami rzemieślniczymi w Polsce, wymaga od pracowników browarów wiedzy nie tylko z zakresu technologii piwowarstwa, ale też umiejętności kreowania nowych produktów na dynamicznie rozwijającym się rynku piwa. Celem studiów jest stworzenie możliwości zdobycia specjalistycznej wiedzy i doświadczenia z zakresu słodownictwa, browarnictwa i technik piwowarskich na dynamicznie zmieniającym się rynku browarniczym.

Adresaci

pracownicy działów produkcji słodowni, browarów i minibrowarów, studenci drugiego stopnia studiów jako uzupełnienie specjalistyczne studiów, wszystkie osoby chcące zdobyć nowe kwalifikacje oraz piwowarzy domowi chcący podwyższyć swoje kwalifikacje.

Korzyści dla słuchaczy

Słuchacze studiów zdobędą teoretyczną wiedzę z zakresu technologii słodownictwa i piwowarstwa oraz o trendach na rynku piwa w Polsce. Nauczą się jak produkować różne gatunki piwa i jakie techniki można wykorzystywać by kreować unikalność tego produktu. Zajęcia praktyczne odbywać się będą w Browarze Ułan w Poznaniu

Kadra

mgr inż. Tobiasz Jagiełło – absolwent kierunków Biotechnologia Przemysłowa oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Posiada szerokie doświadczenie w branży browarniczej zdobyte w wielu browarach w Polsce różnej wielkości. Kierował produkcją między innymi w browarach takich jak: Browar Witnica, Browar Wyspa Młyńska w Bydgoszczy, BeerLab w Łoziskach k. Warszawy oraz w Ułan Browar w Poznaniu. Certyfikowany sędzia piwny o dużym doświadczeniu z zakresu sensoryki piwa.

mgr inż. Bogdan Bugajak – praktyk od 30 lat w branży browarniczej-absolwent Wydziału Fermentacji i Mikrobiologii Chemii Spożywczej na Politechnice Łódzkiej – Kierownik Działów Warzelni i Fermentacji Browaru  Grudziądzu, Główny Technolog Browarów Bydgoskich, Z-ca Głównego Słodownika Słodownia Optima, Kierownik Produkcji Browar Łomża, Główny Piwowar Browar Wyspa Młyńska w Bydgoszczy oraz Browar Ułan w Poznaniu.

Michał Saks - absolwent Politechniki Gdańskiej o specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności. Przygodę z piwem rozpoczął jako piwowar domowy, następnie został głównym piwowarem browaru restauracyjnego w Gdańsku. Współtwórca Ale Browaru, pierwszego polskiego browaru notowanego w 100 najlepszych browarów na świecie według prestiżowego portalu RateBeer. Piwowar i miodosytnik z sukcesami – m.in. zdobywca 1. nagrody w Konkursie Piw Rzemieślniczych na Festiwalu Birofilia 2011 w Żywcu (za piwo ciemne). Obecnie przedstawiciel handlowy firmy Fermentis (producent drożdży piwowarskich).

Marcin Chmielarz - absolwent studiów magisterskich na kierunku biologia, na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Specjalizacja: mikrobiologia środowiskowa. Wieloletnie doświadczenie w branży piwowarskiej na różnych stanowiskach: jako manager pubów (Chmielarnia, Jedna Trzecia, Jabeerwocky, Artezan, Craft Beer Muranów), piwowar w browarze kontraktowym (Piwoteka, Mason, Jabeerwocky), handlowiec (Przetwórnia Chmielu, Artezan), piwowar stacjonarny ( Browar Palatum), autor artykułów (kwartalnik Piwowar), edukator (wykłady na Festiwalach Piwa w Warszawie i Wrocławiu), autor ponad 100 receptur na piwa warzone w 40 browarach. Aktualnie doradca klienta w firmie zaopatrującej browary (Marjot). Hobbystycznie piwny bloger, vloger, twórca Baltic Porter Day.

Ramowy program

Surowce i materiałoznawstwo przemysłu piwowarskiego:

  • Technologia Słodownictwa
  • Technologia Chmielu
  • Technologia Drożdży
  • Opakowania do Piwa

Technologia Piwa

  • Warzelnie Piwa
  • Fermentacja
  • Filtracja
  • Rozlew oraz Metody Utrwalania piwa
  • Procesy Mycia w Browarze

Analiza sensoryczna i instrumentalna

  • Podstawowa Analiza Jęczmienia i Słodu
  • Analiza Wody
  • Metody Analizy Cech Fizykochemicznych Piwa
  • Podstawy Mikrobiologii Produkcji Piwa
  • Ocena Sensoryczna Piwa

Elementy prawa żywnościowego

  • Znakowanie żywności
  • Podatki i akcyza

Zarządzanie jakością i systemami bezpieczeństwa w browarze

  • System HACCP oraz inne Systemy Jakości
  • Podstawy bezpieczeństwa żywnościowego

Marketing i sprzedaż

  • Metody promocji i kreowania marki
  • Rynki sprzedaży piwa w Polsce

Podstawy Projektowania minibrowaru

  • Urządzenia i aparatura w małych browarach
  • Rozwiązania technologiczne w minibrowarze
  • Planowanie produkcji  i pracy w małym browarze
  • Prowadzenie dokumentacji produkcyjnej i technologicznej w  browarze

Seminarium

Forma zaliczenia

Formą zaliczenia może być praca dyplomowa i/lub egzamin końcowy. Praca dyplomowa musi być napisania zgodnie z zasadami pisania pracy ustalonymi przez uczelnię, ale może też mieć formę projektu, scenariuszy itp. Egzamin pisemny może być przeprowadzony w formie ustnej np. w formie obrony. Dokumentacją jest protokół z egzaminu. Lub w formie pisemnej np. testu z wybranych zagadnień problemowych

Ilość godzin

200

 

POLECAMY

Kontakt

Bydgoszcz
tel. 52 567 00 68
e-mail: podyplomowe@byd.pl

Chojnice
tel. 534 893 777 lub 52 567 00 12
e-mail: chojnice@byd.pl

Działdowo
tel. 23 697 06 90
e-mail: dzialdowo@byd.pl

Ełk
tel. 87 621 76 11
e-mail: wgt@byd.pl

Inowrocław
Tel. 52 567 00 90
e-mail: inowroclaw@byd.pl

Kraków
tel. 12 412 06 68 lub 695 928 305
e-mail: studia@kire.pl

Lębork
tel. 663 800 665
e-mail: lebork@byd.pl

Malbork
tel. 55 272 56 27
e-mail: dziekanatwsg@byd.pl

Piła
tel. 67 211 76 26 lub 67 211 76 27
e-mail: pila@byd.pl

Słupsk
tel. 59 841 71 09 lub 694 400 676
e-mail: technik@technik.slupsk.pl
dziekanat.slupsk@byd.pl

Toruń
tel. 56 69 69 444 lub 510 265 091
e-mail: wt@byd.pl

PARTNERZY WSPÓLNIE TWORZYMY JAKOŚĆ

© 2024 Wyższa Szkoła Gospodarki