Akademia Piwowarstwa
Partner merytoryczny
Cel studiów
W ostatnich latach w Polsce nastąpił nagły rozwój branży browarniczej. Obserwujemy stale powiększającą się ilość browarów, zwłaszcza średnich i bardzo małych tzw. minibrowarów. Celem studiów jest przekazanie wiedzy o funkcjonowaniu i technologiach stosowanych w takich zakładach produkcyjnych. Stały wzrost zainteresowania piwami rzemieślniczymi w Polsce, wymaga od pracowników browarów wiedzy nie tylko z zakresu technologii piwowarstwa, ale też umiejętności kreowania nowych produktów na dynamicznie rozwijającym się rynku piwa. Celem studiów jest stworzenie możliwości zdobycia specjalistycznej wiedzy i doświadczenia z zakresu słodownictwa, browarnictwa i technik piwowarskich na dynamicznie zmieniającym się rynku browarniczym.
Adresaci
pracownicy działów produkcji słodowni, browarów i minibrowarów, studenci drugiego stopnia studiów jako uzupełnienie specjalistyczne studiów, wszystkie osoby chcące zdobyć nowe kwalifikacje oraz piwowarzy domowi chcący podwyższyć swoje kwalifikacje.
Korzyści dla słuchaczy
Słuchacze studiów zdobędą teoretyczną wiedzę z zakresu technologii słodownictwa i piwowarstwa oraz o trendach na rynku piwa w Polsce. Nauczą się jak produkować różne gatunki piwa i jakie techniki można wykorzystywać by kreować unikalność tego produktu. Zajęcia praktyczne odbywać się będą w Browarze Ułan w Poznaniu
Kadra
mgr inż. Tobiasz Jagiełło – absolwent kierunków Biotechnologia Przemysłowa oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Posiada szerokie doświadczenie w branży browarniczej zdobyte w wielu browarach w Polsce różnej wielkości. Kierował produkcją między innymi w browarach takich jak: Browar Witnica, Browar Wyspa Młyńska w Bydgoszczy, BeerLab w Łoziskach k. Warszawy oraz w Ułan Browar w Poznaniu. Certyfikowany sędzia piwny o dużym doświadczeniu z zakresu sensoryki piwa.
mgr inż. Bogdan Bugajak – praktyk od 30 lat w branży browarniczej-absolwent Wydziału Fermentacji i Mikrobiologii Chemii Spożywczej na Politechnice Łódzkiej – Kierownik Działów Warzelni i Fermentacji Browaru Grudziądzu, Główny Technolog Browarów Bydgoskich, Z-ca Głównego Słodownika Słodownia Optima, Kierownik Produkcji Browar Łomża, Główny Piwowar Browar Wyspa Młyńska w Bydgoszczy oraz Browar Ułan w Poznaniu.
Michał Saks - absolwent Politechniki Gdańskiej o specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności. Przygodę z piwem rozpoczął jako piwowar domowy, następnie został głównym piwowarem browaru restauracyjnego w Gdańsku. Współtwórca Ale Browaru, pierwszego polskiego browaru notowanego w 100 najlepszych browarów na świecie według prestiżowego portalu RateBeer. Piwowar i miodosytnik z sukcesami – m.in. zdobywca 1. nagrody w Konkursie Piw Rzemieślniczych na Festiwalu Birofilia 2011 w Żywcu (za piwo ciemne). Obecnie przedstawiciel handlowy firmy Fermentis (producent drożdży piwowarskich).
Marcin Chmielarz - absolwent studiów magisterskich na kierunku biologia, na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Specjalizacja: mikrobiologia środowiskowa. Wieloletnie doświadczenie w branży piwowarskiej na różnych stanowiskach: jako manager pubów (Chmielarnia, Jedna Trzecia, Jabeerwocky, Artezan, Craft Beer Muranów), piwowar w browarze kontraktowym (Piwoteka, Mason, Jabeerwocky), handlowiec (Przetwórnia Chmielu, Artezan), piwowar stacjonarny ( Browar Palatum), autor artykułów (kwartalnik Piwowar), edukator (wykłady na Festiwalach Piwa w Warszawie i Wrocławiu), autor ponad 100 receptur na piwa warzone w 40 browarach. Aktualnie doradca klienta w firmie zaopatrującej browary (Marjot). Hobbystycznie piwny bloger, vloger, twórca Baltic Porter Day.
Ramowy program
Surowce i materiałoznawstwo przemysłu piwowarskiego:
- Technologia Słodownictwa
- Technologia Chmielu
- Technologia Drożdży
- Opakowania do Piwa
Technologia Piwa
- Warzelnie Piwa
- Fermentacja
- Filtracja
- Rozlew oraz Metody Utrwalania piwa
- Procesy Mycia w Browarze
Analiza sensoryczna i instrumentalna
- Podstawowa Analiza Jęczmienia i Słodu
- Analiza Wody
- Metody Analizy Cech Fizykochemicznych Piwa
- Podstawy Mikrobiologii Produkcji Piwa
- Ocena Sensoryczna Piwa
Elementy prawa żywnościowego
- Znakowanie żywności
- Podatki i akcyza
Zarządzanie jakością i systemami bezpieczeństwa w browarze
- System HACCP oraz inne Systemy Jakości
- Podstawy bezpieczeństwa żywnościowego
Marketing i sprzedaż
- Metody promocji i kreowania marki
- Rynki sprzedaży piwa w Polsce
Podstawy Projektowania minibrowaru
- Urządzenia i aparatura w małych browarach
- Rozwiązania technologiczne w minibrowarze
- Planowanie produkcji i pracy w małym browarze
- Prowadzenie dokumentacji produkcyjnej i technologicznej w browarze
Seminarium
Forma zaliczenia
Formą zaliczenia może być praca dyplomowa i/lub egzamin końcowy. Praca dyplomowa musi być napisania zgodnie z zasadami pisania pracy ustalonymi przez uczelnię, ale może też mieć formę projektu, scenariuszy itp. Egzamin pisemny może być przeprowadzony w formie ustnej np. w formie obrony. Dokumentacją jest protokół z egzaminu. Lub w formie pisemnej np. testu z wybranych zagadnień problemowych
Ilość godzin
200
POLECAMY
Kontakt
Bydgoszcz
tel. 52 567 00 68
e-mail: podyplomowe@byd.pl
Chojnice
tel. 534 893 777 lub 52 567 00 12
e-mail: chojnice@byd.pl
Działdowo
tel. 23 697 06 90
e-mail: dzialdowo@byd.pl
Ełk
tel. 87 621 76 11
e-mail: wgt@byd.pl
Inowrocław
Tel. 52 567 00 90
e-mail: inowroclaw@byd.pl
Kraków
tel. 12 412 06 68 lub 695 928 305
e-mail: studia@kire.pl
Lębork
tel. 663 800 665
e-mail: lebork@byd.pl
Malbork
tel. 55 272 56 27
e-mail: dziekanatwsg@byd.pl
Piła
tel. 67 211 76 26 lub 67 211 76 27
e-mail: pila@byd.pl
Słupsk
tel. 59 841 71 09 lub 694 400 676
e-mail: technik@technik.slupsk.pl
dziekanat.slupsk@byd.pl
Toruń
tel. 56 69 69 444 lub 510 265 091
e-mail: wt@byd.pl