Przepisy Prawa Celnego w Międzynarodowym Obrocie Towarowym
Cel studiów
Celem studiów podyplomowych z zastosowania przepisów prawa celnego w międzynarodowym obrocie towarowym jest przekazanie profesjonalnej wiedzy z zakresu unijnego i krajowego prawa celnego. Podjęcie i ukończenie kursu/szkolenia/studiów podyplomowych służy uzupełnieniu, uaktualnieniu i uporządkowaniu wiedzy z zakresu szeroko rozumianego prawa celnego, w tym zasad międzynarodowego obrotu towarowego, ceł i opłat celnych oraz procedur celnych. Studia podyplomowe z zakresu zastosowania przepisów prawa celnego w międzynarodowym obrocie towarowym stwarzają możliwość podniesienia kwalifikacji zawodowych i praktycznych osobom, których działalność gospodarcza i zainteresowania wiążą się z międzynarodowym obrotem towarowym. Sprzyja to dokonywaniu wymiany towarowej z zagranicą zgodnie z wymogami obowiązującego prawa, wzrostowi efektywności działalności gospodarczej oraz indywidualnemu poszerzaniu wiedzy pracowników i kadry kierowniczej.
Adresaci
Oferta studiów podyplomowych z zakresu zastosowania przepisów prawa celnego w międzynarodowym obrocie towarowym kierowana jest do przedsiębiorców, kadry zarządzającej i pracowników spółek i innych podmiotów gospodarczych zainteresowanych międzynarodowym obrotem towarowym, a także osób, dla których uporządkowana wiedza z zakresu prawa celnego jest niezbędna.
Korzyści dla słuchaczy
Zdobycie dostatecznej i praktycznej wiedzy na temat zarządzania bezpieczeństwem żywności, zarządzania ryzykiem i jakością procesów związanych z produkcją i dystrybucją żywności. Uczestnicy studiów zdobędą niezbędne umiejętności pozwalające na zajmowanie stanowisk odpowiedzialnych za bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów. Zapoznanie się z najnowszą praktyką gospodarczą i wiedzą naukową dotyczącą systemowego podejścia do problemu bezpieczeństwa zdrowotnego. Poznanie pracy auditora systemu HACCP, BRC i IFS. Zapoznanie się z praktyką stosowania przepisów prawa dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i opakowań. Trening praktycznych umiejętności zarządzania ludźmi, radzenia sobie w trudnych sytuacjach, budowania relacji z pracownikami, klientami i dostawcami. Rozbudzenie umiejętności przywódczych, niezbędnych w praktyce projektowania i wdrażania systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w firmach i instytucjach. Zapoznanie się ze skutecznymi narzędziami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, w stopniu i w zakresie gwarantującym efektywne zastosowanie tych narzędzi w praktyce.
Kadra
Studia podyplomowe realizowane we współpracy z Izbą Celną w Toruniu
Zajęcia poprowadzą eksperci w zakresie prawa celnego w teorii i praktyce. Wykładowcy posiadają długoletni staż i doświadczenie w bezpośrednim stosowaniu przepisów celnych w praktyce oraz przygotowanie dydaktyczne.
Ramowy program
1. Prawo celne w systemie prawa publicznego
- Cło jako danina publiczna
- Miejsce prawa celnego w systemie prawa
- Źródła prawa celnego
- Doktryna pierwszeństwa stosowania prawa unijnego
- Podsumowanie
2. Wartość celna towarów
- Źródła prawa
- Metody ustalania wartości celnej
- Ograniczenia w stosowaniu wartości transakcyjnej
- Elementy doliczane do wartości celnej
- Elementy nie doliczane do wartości celnej
- Kwestionowanie wartości celnej
- Stosowanie kursów walut w celu ustalenia wartości celnej
- INCOTERMS 2010
- Orzecznictwo ETS, NSA i WSA w sprawach dot. wartości celnej
- Podsumowanie
3. Ograniczenia pozataryfowe i środki polityki handlowej
- Istota obrotu, cele międzynarodowego systemu kontroli
- Postępowanie ochronne przed nadmiernym przywozem
- System oceny zgodności i bezpieczeństwo produktów
- Kontrola sanitarna
- Kontrola weterynaryjna
- Kontrola fitosanitarna
- CITES
- Obrót towarami niebezpiecznymi dla środowiska naturalnego
- Obrót bronią oraz substancjami psychotropowymi i środkami odurzającymi
- Ochrona dóbr kultury
- Ochrona praw własności intelektualnej
- Orzecznictwo sądów krajowych z zakresu ograniczeń pozataryfowych
- Podsumowanie
4. Klasyfikacja taryfowa
- Źródła prawa
- Struktura kodu CN i kodu TARIC
- Wspólnotowa Taryfa Celna, jej budowa, struktura i zawartość
- Ogólne Reguły Interpretacji Nomenklatury Scalonej
- Rodzaje stawek celnych
- Wiążąca Informacja Taryfowa
- Funkcjonowanie systemu TARIC i ISZTAR
- Rola Not Wyjaśniających w klasyfikacji taryfowej
- Orzecznictwo ETS, NSA i WSA w sprawach z zakresu klasyfikacji taryfowej
- Podsumowanie
5. Pochodzenie towarów
- Źródła prawa
- Pochodzenie niepreferencyjne
- Pochodzenie preferencyjne
- Ogólny System Preferencji (System GSP)
- Umowy handlowe, preferencyjne bilateralne i wielostronne
- Zasada terytorialności i kumulacji pochodzenia
- Zasada transportu bezpośredniego i wymagania jego dokumentowania
- Dowody pochodzenia
- Upoważniony eksporter
- Przywóz towarów partiami
- Weryfikacja dowodów pochodzenia
- Wiążąca Informacja o Pochodzeniu towarów (WIP)
- Orzecznictwo ETS, NSA i WSA w sprawach z zakresu pochodzenia towarów
- Podsumowanie
6. Podatki od importu towarów
- Źródła prawa
- Obowiązek podatkowy
- Podstawa opodatkowania
- Termin płatności
- Odsetki za zwłokę
- Rozliczanie podatku VAT od importu towarów w okresowej deklaracji podatkowej
- Odpowiedzialność osób trzecich z tytułu podatków od importu towarów
- Dokumentowanie eksportu
- Eksport pośredni
- Orzecznictwo NSA i WSA w sprawach z zakresu podatków z tytułu importu towarów
- Podsumowanie
7. Dług celny
- Źródła prawa
- Powstanie długu celnego
- Powstanie długu celnego jako skutek naruszenia przepisów prawa celnego
- Solidarna odpowiedzialność wielu dłużników z tytułu jednego długu celnego
- Odsetki od długu celnego
- Zasady odpowiedzialności osób trzecich z tytułu długu celnego
- Ułatwienia płatnicze w zakresie długu celnego
- Formy i rodzaje zabezpieczeń
- Terminy i sposoby uiszczenia należności celnych
- Orzecznictwo ETS, NSA i WSA w sprawach z zakresu długu celnego
- Podsumowanie
8. Postępowanie w sprawach celnych
- Prawne formy działania organów celnych
- Właściwość organów celnych
- Wszczęcie postępowania celnego
- Zasady postępowania
- Postępowanie wyjaśniające (dowodowe)
- Terminy do załatwiania spraw
- Sporządzanie decyzji i postanowień
- Przedstawicielstwo w sprawach celnych
- Środki zaskarżenia orzeczeń wydanych w postępowaniu celnym
- Postępowanie przed sądami administracyjnymi
- Podsumowanie
9. Procedury zawieszające i gospodarcze
- Źródła prawa
- Procedura tranzytu
- Skład celny i procedura składu celnego
- Procedura uszlachetniania czynnego
- Procedura przetwarzania pod kontrolą
- Procedura odprawy czasowej
- Procedura uszlachetniania biernego
- Procedura wywozu
- Procedura dopuszczenia do obrotu z końcowym przeznaczeniem
- Orzecznictwo ETS, NSA i WSA w sprawach z zakresu procedur zawieszających i gospodarczych
- Podsumowanie
10.Wprowadzanie towarów na obszar celny Wspólnoty
- Źródła prawa
- Dostarczenie towaru
- Formy zgłoszenia
- Osoby uprawnione do dokonania zgłoszenia
- Przedstawienie towaru
- Czasowe składowanie
- Zasady nadawania przeznaczeń celnych
- Weryfikacja zgłoszenia celnego
- Zwolnienie towaru
- Nadawanie innego dopuszczalnego przeznaczenia
- Podsumowanie
11. Ułatwienia i uproszczenia w obrocie towarowym z krajami trzecimi
- Źródła prawa
- Rodzaje ułatwień i uproszczeń
- Instytucja Upoważnionego Przedsiębiorcy AEO
- Postępowanie audytowe
- Procedury uproszczone
- SASP
- Uproszczenia w tranzycie
- Miejsce uznane
- Podsumowanie
12. System zwolnień celnych
- Źródła prawa
- Katalog zwolnień celnych
- Warunki stosowania zwolnień celnych
- Dozór celny po zastosowaniu zwolnienia z należności
- Orzecznictwo ETS, NSA i WSA w sprawach z zakresu zwolnień celnych
- Podsumowanie
13. Postępowanie karne skarbowe
Forma zaliczenia
- testy z wybranych zagadnień programowych
- praca dyplomowa
Ilość godzin
176
POLECAMY
Kontakt
Bydgoszcz
tel. 52 567 00 68
e-mail: podyplomowe@byd.pl
Chojnice
tel. 534 893 777 lub 52 567 00 12
e-mail: chojnice@byd.pl
Działdowo
tel. 23 697 06 90
e-mail: dzialdowo@byd.pl
Ełk
tel. 87 621 76 11
e-mail: wgt@byd.pl
Inowrocław
Tel. 52 567 00 90
e-mail: inowroclaw@byd.pl
Kraków
tel. 12 412 06 68 lub 695 928 305
e-mail: studia@kire.pl
Lębork
tel. 663 800 665
e-mail: lebork@byd.pl
Malbork
tel. 55 272 56 27
e-mail: dziekanatwsg@byd.pl
Piła
tel. 67 211 76 26 lub 67 211 76 27
e-mail: pila@byd.pl
Słupsk
tel. 59 841 71 09 lub 694 400 676
e-mail: technik@technik.slupsk.pl
dziekanat.slupsk@byd.pl
Toruń
tel. 56 69 69 444 lub 510 265 091
e-mail: wt@byd.pl