POZNAŃ Akademia Piwowarstwa
Partner studiów: UŁAN BROWAR
Cel studiów:
W ostatnich latach w Polsce nastąpił nagły rozwój branży browarniczej. Obserwujemy stale powiększającą się ilość browarów, zwłaszcza średnich i bardzo małych tzw. minibrowarów. Celem studiów jest przekazanie wiedzy o funkcjonowaniu i technologiach stosowanych w takich zakładach produkcyjnych. Stały wzrost zainteresowania piwami rzemieślniczymi w Polsce, wymaga od pracowników browarów wiedzy nie tylko z zakresu technologii piwowarstwa, ale też umiejętności kreowania nowych produktów na dynamicznie rozwijającym się rynku piwa. Celem studiów jest stworzenie możliwości zdobycia specjalistycznej wiedzy i doświadczenia z zakresu słodownictwa, browarnictwa i technik piwowarskich na dynamicznie zmieniającym się rynku browarniczym.
Adresaci studiów:
Pracownicy działów produkcji słodowni, browarów i minibrowarów, studenci drugiego stopnia studiów jako uzupełnienie specjalistyczne studiów, wszystkie osoby chcące zdobyć nowe kwalifikacje oraz piwowarzy domowi chcący podwyższyć swoje kwalifikacje.
Korzyści dla słuchaczy:
Słuchacze studiów zdobędą teoretyczną wiedzę z zakresu technologii słodownictwa i piwowarstwa oraz o trendach na rynku piwa w Polsce. Nauczą się jak produkować różne gatunki piwa i jakie techniki można wykorzystywać by kreować unikalność tego produktu. Zajęcia praktyczne odbywać się będą w Browarze Ułan w Poznaniu
Wykładowcy:
mgr inż. Tobiasz Jagiełło – absolwent kierunków Biotechnologia Przemysłowa oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Posiada szerokie doświadczenie w branży browarniczej zdobyte w wielu browarach w Polsce różnej wielkości. Kierował produkcją między innymi w browarach takich jak: Browar Witnica, Browar Wyspa Młyńska w Bydgoszczy, BeerLab w Łoziskach k. Warszawy oraz w Ułan Browar w Poznaniu. Certyfikowany sędzia piwny o dużym doświadczeniu z zakresu sensoryki piwa.
mgr inż. Bogdan Bugajak – praktyk od 30 lat w branży browarniczej-absolwent Wydziału Fermentacji i Mikrobiologii Chemii Spożywczej na Politechnice Łódzkiej – Kierownik Działów Warzelni i Fermentacji Browaru Grudziądzu, Główny Technolog Browarów Bydgoskich, Z-ca Głównego Słodownika Słodownia Optima, Kierownik Produkcji Browar Łomża, Główny Piwowar Browar Wyspa Młyńska w Bydgoszczy oraz Browar Ułan w Poznaniu.
Ramowy program studiów:
1. Surowce i materiałoznawstwo przemysłu piwowarskiego:
Technologia Słodownictwa
Technologia Chmielu
Technologia Drożdży
Opakowania do Piwa
2. Technologia Piwa
Warzelnie Piwa
Fermentacja
Filtracja
Rozlew oraz Metody Utrwalania piwa
Procesy Mycia w Browarze
3. Analiza sensoryczna i instrumentalna
Podstawowa Analiza Jęczmienia i Słodu
Analiza Wody
Metody Analizy Cech Fizykochemicznych Piwa
Podstawy Mikrobiologii Produkcji Piwa
Ocena Sensoryczna Piwa
4. Elementy prawa żywnościowego
Znakowanie żywności
Podatki i akcyza
5. Zarządzanie jakością i systemami bezpieczeństwa w browarze
System HACCP oraz inne Systemy Jakości
Podstawy bezpieczeństwa żywnościowego
6. Marketing i sprzedaż
Metody promocji i kreowania marki
Rynki sprzedaży piwa w Polsce
7. Podstawy Projektowania minibrowaru
Urządzenia i aparatura w małych browarach
Rozwiązania technologiczne w minibrowarze
Planowanie produkcji i pracy w małym browarze
Prowadzenie dokumentacji produkcyjnej i technologicznej w browarze
8. Seminarium
Forma zaliczenia: egzamin praktyczny
Ilość semestrów: 2
Łączna ilość godzin: 200