POZNAŃ Akademia Piwowarstwa

Partner studiów: UŁAN BROWAR

Cel studiów:
W ostatnich latach w Polsce nastąpił nagły rozwój branży browarniczej. Obserwujemy stale powiększającą się ilość browarów, zwłaszcza średnich i bardzo małych tzw. minibrowarów. Celem studiów jest przekazanie wiedzy o funkcjonowaniu i technologiach stosowanych w takich zakładach produkcyjnych. Stały wzrost zainteresowania piwami rzemieślniczymi w Polsce, wymaga od pracowników browarów wiedzy nie tylko z zakresu technologii piwowarstwa, ale też umiejętności kreowania nowych produktów na dynamicznie rozwijającym się rynku piwa. Celem studiów jest stworzenie możliwości zdobycia specjalistycznej wiedzy i doświadczenia z zakresu słodownictwa, browarnictwa i technik piwowarskich na dynamicznie zmieniającym się rynku browarniczym.

Adresaci studiów:
Pracownicy działów produkcji słodowni, browarów i minibrowarów, studenci drugiego stopnia studiów jako uzupełnienie specjalistyczne studiów, wszystkie osoby chcące zdobyć nowe kwalifikacje oraz piwowarzy domowi chcący podwyższyć swoje kwalifikacje.

Korzyści dla słuchaczy:
Słuchacze studiów zdobędą teoretyczną wiedzę z zakresu technologii słodownictwa i piwowarstwa oraz o trendach na rynku piwa w Polsce. Nauczą się jak produkować różne gatunki piwa i jakie techniki można wykorzystywać by kreować unikalność tego produktu. Zajęcia praktyczne odbywać się będą w Browarze Ułan w Poznaniu

Wykładowcy: 
mgr inż. Tobiasz Jagiełło – absolwent kierunków Biotechnologia Przemysłowa oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Posiada szerokie doświadczenie w branży browarniczej zdobyte w wielu browarach w Polsce różnej wielkości. Kierował produkcją między innymi w browarach takich jak: Browar Witnica, Browar Wyspa Młyńska w Bydgoszczy, BeerLab w Łoziskach k. Warszawy oraz w Ułan Browar w Poznaniu. Certyfikowany sędzia piwny o dużym doświadczeniu z zakresu sensoryki piwa.

mgr inż. Bogdan Bugajak – praktyk od 30 lat w branży browarniczej-absolwent Wydziału Fermentacji i Mikrobiologii Chemii Spożywczej na Politechnice Łódzkiej – Kierownik Działów Warzelni i Fermentacji Browaru  Grudziądzu, Główny Technolog Browarów Bydgoskich, Z-ca Głównego Słodownika Słodownia Optima, Kierownik Produkcji Browar Łomża, Główny Piwowar Browar Wyspa Młyńska w Bydgoszczy oraz Browar Ułan w Poznaniu.  

Ramowy program studiów:

1. Surowce i materiałoznawstwo przemysłu piwowarskiego:
Technologia Słodownictwa
Technologia Chmielu
Technologia Drożdży
Opakowania do Piwa

2. Technologia Piwa
Warzelnie Piwa
Fermentacja
Filtracja
Rozlew oraz Metody Utrwalania piwa
Procesy Mycia w Browarze

3. Analiza sensoryczna i instrumentalna
Podstawowa Analiza Jęczmienia i Słodu
Analiza Wody
Metody Analizy Cech Fizykochemicznych Piwa
Podstawy Mikrobiologii Produkcji Piwa
Ocena Sensoryczna Piwa

4. Elementy prawa żywnościowego
Znakowanie żywności
Podatki i akcyza

5. Zarządzanie jakością i systemami bezpieczeństwa w browarze
System HACCP oraz inne Systemy Jakości
Podstawy bezpieczeństwa żywnościowego

6. Marketing i sprzedaż
Metody promocji i kreowania marki
Rynki sprzedaży piwa w Polsce

7. Podstawy Projektowania minibrowaru
Urządzenia i aparatura w małych browarach
Rozwiązania technologiczne w minibrowarze
Planowanie produkcji  i pracy w małym browarze
Prowadzenie dokumentacji produkcyjnej i technologicznej w  browarze

8. Seminarium

Forma zaliczenia: egzamin praktyczny

Ilość semestrów: 2

Łączna ilość godzin: 200

 

POLECAMY

Kontakt

Bydgoszcz
tel. 52 567 00 68
e-mail: podyplomowe@byd.pl

Chojnice
tel. 534 893 777 lub 52 567 00 12
e-mail: chojnice@byd.pl

Działdowo
tel. 23 697 06 90
e-mail: dzialdowo@byd.pl

Ełk
tel. 87 621 76 11
e-mail: malgorzata.glapiak@byd.pl
natalia.przestrzelska@byd.pl

Inowrocław
Tel. 52 567 00 97
e-mail: weronika.wieloch@byd.pl

Kraków
tel. 12 412 06 68 lub 695 928 305
e-mail: studia@kire.pl

Lębork
tel. 663 800 665
e-mail: lebork@byd.pl

Malbork
tel. 55 272 56 27
e-mail: dziekanatwsg@byd.pl

Piła
tel. 67 211 76 26 lub 67 211 76 27
e-mail: pila@byd.pl

Słupsk
tel. 59 841 71 09 lub 694 400 676
e-mail: technik@technik.slupsk.pl
dziekanat.slupsk@byd.pl

Toruń
tel. 56 69 69 444 lub 510 265 091
e-mail: wt@byd.pl

PARTNERZY WSPÓLNIE TWORZYMY JAKOŚĆ

© 2023 Wyższa Szkoła Gospodarki